Septiktank bakom toalettskåpet

På en Scampi kan lämpligen toatanken placeras bakom toalettskåpet, ovanför toalettstolen. Genom att flytta fram skåpet erhålls i motsvarande mån ett utrymme bakom skåpet, som är lagom stort för en toalettank. Tanken bör då inte vara större än 45-50 liter.

En modell av den färdiga tanken görs lämpligen av papp, var på en smed enkelt ordnar en tank.Tanken skall vara försedd med ett gemensamt insprutnings- och avloppsrör med en utvändig diameter om 40 mm samt ett rör för luftning om 15 mm. En inspektionslucka är också bra att ha. Det finns en hylla i skrovet på vilken tanken placeras.

Vidare införskaffas två kranar och ett T-rör samt slang med invändig diameter om 40 mm, ca 1,5 m. Det finns speciella avloppsslangar, som släpper igenom mindre luft. Finns hos välsorterade båttillbehörsafärer. Sannolikt behöver också stosen på toastolen bytas mot en rak stuns och ett antal slangklämmor. Efter att ha monterat tank med tillbehör erhålls en tank som töms utan övertryck.

Vid användandet av tanken stängs kran 2 och spolning sker på sedvanligt sätt. För att undvika stopp i ledningarna bör bara avfallsprodukter från gastarna och gäster spolas ned i stolen. Resten läggs lämpligen i separat påse. Vid tömning öppnas kran 2 och tanken tömmer sig själv tanken är ju placerad över vattenlinjen. Vill man använda toaletten utan tank lämnas kran 2 öppen och kran 1 stängd. Den backventil som finns i toalettstolar hindrar avföringen från att rinna tillbaka ner i toalettstolen.


Av: Per Melin på Tjevlar. Publiceringsdatum: okänt. Flyttad från tidigare webbplats 2019-04-29.

Etiketter:
Publicerat i Tips
Upphovsrätt: © Författaren.
En kommentar på “Septiktank bakom toalettskåpet
 1. Scampiförbundet skriver:

  Backventilen i toastolen är inte mycket att lita på därför bör ventil 1 stängas när inte toan används.

  Eller att två rör ansluter till tanken. Det ena för inloppet går upp nästan ända till överdelen av tanken. Det andra för utlopp sitter i botten och går till bottenventilen.

  Har erfarenhet av hur det blir när en full septiktank bräddar över toan och vidare ner i kölsvinet. Tur att vi bara var borta ett par timmar och inte ett par veckor.

  Hälsningar
  Sven Karlsson på Salabim

Lämna ett svar

Top