Stefan Pettersson

Forumsvar skapade

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Backstag #1268

    Hej!

    Nej, det är inte ett måste. Jag har sett flera Scampi som helt saknar backstag/checkstag/barduner (kärt barn har många namn, jag tror att ”barduner” är det som är mest rätt, backstag borde sitta högre upp).

    Syftet med barduner är framför allt att staga upp masten så att midjan inte pumpar för-akteröver. Jag råkar kanske ut för det några gånger per säsong, typiskt i kort krabb sjö när jag seglar bidevind. Då sätter jag an bardunerna långt akteröver på genuaskotskenan. Annars sitter de långt föröver på skenan för att inte vara ivägen.

    Riktigt seriösa seglare använder bardunerna som en del för att spännna förstaget.

    ./stefan

  • som svar till: 2 vinschar Lewmar 40 #1245

    Sålda.

  • som svar till: Bästa sätt att koppla in AIS transponder? #1058

    Jag kan ge en uppdatering av läget och hur jag planerar framåt:

    Jag lyssnade runt kring det här med om jag skulle ha en egen GPS-mottagare till AIS:en. Entydigt: ja. Argumenten var många och trovärdiga. Det är knappast så att det finns någon AIS-transponder som har möjlighet att ta in position via NMEA.

    Jag körde igång genom att koppla bort min stationära VHF och koppla in AIS:en på dess antenn i masttoppen. Det funkade inte alls. Jag såg inga båtar och jag lyckades inte bli sedd på MarineTraffic.

    Jag blev sur och klagade där jag köpt AIS:en och i nästa steg hos agenturen. Skitpryl. Jag var nära att reklamera den. Agenturen tyckte att jag skulle prova med en annan antenn. Så jag köper en liten antenn och sätter i akterpulpiten. Funkar också skit. Jag ser någon enstaka båt på nära håll. Lyckas inte få det styrkt att någon sett mig.

    Så jag pratar med agenturen igen. ”Har du kopplat dator till AIS:en och kollat loggfilerna?” säger de. Kopplar in dator. AIS:en säger: ”Taskig ståendevågförhållande (SWR), stänger av sändning.”

    Jag åker till agenturen som lyckligt nog ligger nära. Jag har med mig AIS:en och min nya fina antenn.

    Steg 1: Vi kopplar in AIS:en på deras fasta antenn. Vi ser båtar i Ulvsunda sjö i närheten. Jag dyker upp på MarineTraffic. AIS:en klagar inte på dålig SWR.

    Steg 2: Vi tittar på min nya fina antenn. En sån där liten kort gummiantenn. Nu får jag en pedagogisk föreläsning om antenndesign. Jag känner igen allt och drar mig till minnes att jag faktiskt gått ett par högskolekurser i radioteknik. Min antenn är skit. Den är en dålig kompromiss på flera sätt. Sammanfattning: Den är så kort att den får väldigt olika prestanda och strålningsmönster vid olika frekvenser. Det marina VHF-bandet är brett. Antennen funkar hyfsat i mitten av bandet och dåligt utåt sidorna. De två AIS-kanalerna ligger långt ut på sidan.

    Vad göra?

    ”Köp en kvartsvågsantenn som är avstämd för AIS-kanalerna.”

    Jag hittar en billig sådan (men de är inte så vanliga). Den ser ut som en enmeters ståltråd. Jag monterar den i akterpulpiten. Nästan direkt larmar den inkopplade plottern att jag håller på att bli påseglad. Jag tittar upp och blir lite lugnad av att klubbens massiva pir kommer att stoppa taxibåten som är på väg mot mig, om den inte svänger. Den svänger.

    Men jag fångas inte upp av MarineTraffic så att jag kan se mig själv på nätet. Det går att förklara med att jag ligger i radioskugga. Så under sommaren 2014 syntes jag för båtar i närområdet och ibland via MarineTraffic. En anledning till att jag skaffade AIS är att jag ensamseglar och tänker att det lugnar folk där hemma om de själva kan kolla i MarineTraffic var jag är. Jag kompenserade för det genom att låta min mobil köra appen mAIS som via nätet skickar positionsangivelser.

    Jag inser också att min gamla VHF-antenn i masttoppen, en kort gummiantenn också är kass. När jag tänker efter så brukar jag ha svårt att nå mina eskaderkompisar via den.

    Läget nu …

    AIS-antennen ska upp i masten. VHF-antennen ska bytas ut till en bättre.

    Tanken med splitter har jag övergett. Onödigt dyrt och jag vill ha en antenn till AIS:en som är trimmad för AIS-frekvenserna. Hellre två antenner.

    Jag har inte bestämt mig men jag lutar åt att en antenn får sitta i masttoppen och den andra på övre spridaren. Men jag vet inte vilken som ska sitta var.

    Argumenten för/emot varierar beroende på vem jag pratar med.

     

    Jag tror att AIS:en hamnar överst och får några sjömils extra räckvidd.

  • som svar till: Autopilot Autohelm 2000+ #881

    Inte aktuellt längre. Jag har köpt en sådan autopilot ny.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)