Kapa övre spridarparet på dubbelspridarrigg

Skiss som visar vantvinklarna på en dubbelspridarriggDe äldre typerna av Scampi är utrustade med dubbelspridarriggar av varierande tillverkning. De övre spridarparen är något kortare än de nedre.

Om man tittar lite noggrannare på riggen visar det sig att de övre spridarna är alldeles för långa, dels ur hållfasthetssynpunkt och dels går inte genuan att skota hem tillräckligt mycket i vissa lägen. För att råda bot på detta har jag m fl kapat de övre spridarna.

Lämplig längd är ca 65-67 cm. I mitt fall betydde det att jag fick kapa bort 7 cm. När båten sedan riggades vinklade jag upp spridarna så mycket det gick, så att vinkeln mellan övre delen av toppvanten och spridaren och motsvarande vinkel under spridaren är så lika som möjligt.

I samband med att jag kapade spridarna passade jag på att fräscha upp ytfinishen genom att lämna in dem för eloxering. Kostnad ca 100:- per par. Aluminiumdetaljer blir ju ganska fula med åren och en eloxering gör att de ser ut som nya och det blir inte särskilt dyrt. Jag gjorde mina jobb hos Skeppstedt & Pihl i Vällingby, tel 08-89 28 35.


Artikeln är skriven av Kalle Lyth 407 Scampagne och publicerad i Scampiseglaren nr 4/93.

 

Etiketter:
Publicerat i Tips
Upphovsrätt: © Författaren.

Lämna ett svar

Top