Underhåll av Baron akterstagsträckare

Underhåll av akterstagssträckare, inköpt i slutet av 1970-talet.

Denna akterstagsträckare behöver lite omsorg i form av fett och komplettering av kulor. Den är inte helt vattentät vilket gör att stålkulorna ibland rostar bort.

screenshot-2016-11-09-at-18-14-11

Börja med att veva ut tången A till max, lossa de två stoppskruvarna vid hylsa B (sexkant 3 mm). Hylsa B kan nu skruvas bort, eventuellt med hjälp av polygrip, skydda hylsan med gummiduk. Lossa de fyra skruvarna på mittenhuset C. Tag bort plattan. Med en skruvmejsel mot en kuggtand stoppas rotationen på kuggstaven D så att stången A kan skruvas ut och tas bort.

screenshot-2016-11-09-at-18-15-44

På mittenhusets platta C finns det på undersidan ett nålrullager som kan tas bort.

I mittenhuset finns nu två lösa delar, dels kuggskruven D, dels en tryckplatta E. Mellan D och E finns det 23 till 24 kulor med diameter 4 mm. Lägg en tygtrasa på bänken, vänd öppningen på mittenhudet nedåt, då ramlar de två delarna och kulorna ut.

Rengör allt med vanolen eller tändvätska, komplettera med kulor, helst rostfria, om det saknas några och fetta in. Jag brukar använda vinschfett.

Innan återmonteringen, borra två hål (4 mm) vid den nedersta delen på mittenklumpen så att vattnet som kommer in kan rinna ut.

 


Av: Gunnar, Scampi Bitt, 2010-02-07.

Kopierad till från gamla webbplatsen (PDF) 2016-11-09

 

Etiketter:
Publicerat i Tips
Upphovsrätt: © Författaren.

Lämna ett svar

Top