Nedgångsluckhållare

Här är ett tips på en hållare så att nedgångsluckorna kan placeras i kistbänken när de inte används.

Ritningsskiss på en hållare för nedgångsluckor.

Skiss på hållaren. Måtten är de jag i efterhand mätt ut. Under själva konstruktionsfasen mätte jag och passade in på plats.

Skiss på hållaren. Måtten är de jag i efterhand mätt ut. Under själva konstruktionsfasen mätte jag och passade in på plats.

  1. Tanken är att den övre och undre delen av luckan har ju samma bredd där dom möts så att säga, varför den nedre skulle stå ”upp och ner” i stället medan den övre skulle stå på ”rätt sätt”.  Detta gjorde att stället har samma bredd i basen.
  2. Höjden på själva stället skulle inte vara för högt så att den mindre,( den nedre) lätt skulle kunna greppas. Hållaren måste dock vara tillräckligt bred för att inte den större (den övre) skulle skadas på sidorna.

Jag är inte säker på att alla luckor har samma mått utan många har säkert nytillverkats varför jag ger en principiell idé hur att göra:

  1. Skaffa en c:a 8 cm (i mitt fall 7,2 cm) bred) 1 cm tjock bräda för att vara själva sidorna på hållaren. I mitt fall var denna längd c:a 160 cm.
  2. Skaffa lister 3×1 resp. 2×1 cm för att bygga stöden i själva stället.
  3. Mät ut (mät mot din nedgångslucka) och såga ut nedre ”basens ” längd + c:a 6 cm
  4. Mät ut (mät mot din nedgångslucka) och såga sidorna plus c:a 4 cm per sida, till övre luckan . Vinkelsåga sidornas  nedre kant så de ligger an mot basen.
  5. Klistra ihop sidorna och basen samt fixera det hela med lister så att det passar.
  6. Mät ut i själva hållaren de olika listernas längd och klistra ihop efterhand. Jag förborrade alla klisterställen så att dom inte sprack när jag satte en liten spik för att förstärka det hela.

Nedgångslucka i hållaren. Nedgångslucka i hållaren.

Mellan luckorna i stället finns lister som gör så att inte luckorna slår mot varandra i själva stället. Att det är två i vertikala i mittendelen gör det lätt att sätta ner luckorna i stället.

Vitmålat och nästan klart.
Satte ”möbeltassar” på botten och insidorna av ställningen för att undvika repningar.

Vid själva placeringen i sittbrunnslådan visade sig att jag måste flytta  ventilationsventilen till vattentanken för den låg ivägen. Jag har placerat hållaren närmast sittbrunnen i sittbrunnslådan. Den tar större utrymme än jag trodde men det är skönt att inte ha nedgångsluckan inne i båten, där är den  ju oftast i vägen.

 


Från Scampiförbundets tidigare webbplats. Flyttad 2019-04-29. Författare okänd. Berätta gärna om du vet vem som byggt hållaren och skrivit artikeln. Urprungsdokumentet innehåller namnen Per och Eva-Karin Månsson och är skapat 2010-05-19.

Etiketter:
Publicerat i Tips
Upphovsrätt: © Författaren.

Lämna ett svar

Top